Tuschinski-theater

Verbouw /restauratie van Amsterdams oudste bioscooptheater Tuschinski

Nöggerath was een Amsterdamse bioscoop in de Reguliersbreestraat 34 vernoemd naar oprichter Franz Anton Nöggerath sr. en opende in 1907 als eerste originele en jarenlang tevens grootste bioscoopgebouw in Amsterdam. De gevels zijn uitgevoerd in de stijl van de jugendstil of art nouveau.

De bakstenen gevel heeft een gebeeldhouwde onderpui. De architect was Petrus Cornelis Samuel (1907). Vanaf 1983 was het theater al in gebruik als bioscoop zaal 3 door Exploitatie Maatschappij Tuschinski.

In samenwerking met de architect Rappange & Partners (2000) hebben we de gevels weer gerestaureerd. Achter de oude gevels zijn een nieuw art-house bioscooptheater met een drietal -kleinere- zalen (circa 120 stoelen) gebouwd in opdracht van Pathé Cinemas. Deze zalen 4-5-6 van het Tuschinski theater zijn tevens binnendoor te bereiken via de Japanse kamer.

Het theater heeft na de verbouwing haar eigen entree weer teruggekregen. Ook de nieuwe toegevoegde lift wordt tevens gebruikt door het oude Tuschinski theater.

Aan de achterzijde van het theater is tijdens de bouw ook restaurant Bangkok geheel vernieuwd. Het restaurant is geheel onderkelderd en boven het restaurant zijn 4 appartementen gebouwd.

Zoals op de foto’s te zien is, was het bouwen op de vierkante centimeter in de binnenstad van Amsterdam. De bouwkraan stond gesitueerd in de liftschacht van dit appartementengebouw.