Rijnstraat 8 Den Haag

Het pand aan de Rijnstraat 8 (het voormalige VROM-gebouw) is in de jaren tachtig ontworpen door Jan Hoogstad. Om te voldoen aan het nieuwe werken, de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid en beveiliging, was het pand toe aan een grondige renovatie.

De vernieuwde Rijnstraat 8 maakt deel uit van het nieuwe Masterplan kantoorhuisvesting Den Haag. Met dit plan lag de nadruk op een efficiënte en effectieve Rijksoverheid waarbij er met een andere blik naar rijk huisvesting wordt gekeken.

Rijnstraat 8 is dan ook een flexibel rijkskantoor geworden. Niet specifiek verbouwd voor één rijksdienst maar geschikt voor meerdere organisaties.

 • het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ)
 • het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM)
 • loketfunctie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
 • het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA)

Na een aanbestedingsperiode heeft het Rijksvastgoedbedrijf met PoortCentraal bv een integraal DBFMO-contract gesloten. Dit houdt in dat na de ontwerp- en renovatiefase het consortium 25 jaar verantwoordelijk is voor onderhoud en dienstverlening in het gebouw (waaronder schoonmaak, catering en nutsvoorzieningen).

In het bijzijn van minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst is op maandag 2 juni het contract ondertekend voor de vernieuwing en exploitatie van het oude ministeriegebouw aan de Rijnstraat 8 in Den Haag.

Het ontwerp van het nieuwe gebouw was in handen van OMA. Dit architectenbureau heeft in samenwerking met de oorspronkelijke architect Jan Hoogstad een integraal concept ontwikkeld. De kracht van het ontwerp is de versterking van de bestaande architectonische kwaliteiten. Zo is het bestaande gebouw getransformeerd naar een moderne en comfortabele werkomgeving dat nauw in contact staat met de omgeving. De plint van het gebouw is bijvoorbeeld transparant. Publieke routes hebben een nieuwe dimensie gekregen. Het gebouw is hiermee opnieuw in verbinding met de stad gekomen.

De belangrijkste kwalitatieve aanpassingen aan het huidige gebouw zijn:

 • Het verbreden van de voetgangersonderdoorgang van ca. 20m. naar ca 50m waardoor de poortfunctie naar de binnenstad is vergroot en een nieuw plein is gecreëerd met verblijfsmogelijkheden.
 • De kop van het gebouw aan de Schedeldoekshaven is grotendeels gesloopt en opnieuw opgebouwd waardoor een zeer transparante gevel is ontstaan in plaats van de gesloten gevel in de oude situatie.
 • De plint van het gebouw heeft een meer open karakter gekregen met meerdere publieke functies.

Het gebouw bevat drie bewindsliedenvleugels en een kantoor voor minimaal 4400 werkplekken met bijbehorende voorzieningen. De bestaande inpandige garage en de winkelruimtes onderin het gebouw maken ook deel uit van de vernieuwing.

De belangrijkste feiten van het gebouw

 • Locatie Den Haag, Rijnstraat 8
 • Basiswerkplekken 3300
 • Overlegplekken/stoelen op de kantoorverdiepingen 2200
 • Restaurant 600 zitplaatsen
 • Twee centrale koffiecorners 160 zitplaatsen
 • Vergadercentrum (exclusief internationaal vergadercentrum) 1200 zitplaatsen
 • Rondom pantry’s op kantoorverdieping 600 zitplaatsen
 • Wifi Beschikbaar in het gehele gebouw
 • Totale vloeroppervlakte 90.000 m2 bruikbare bruto vloeroppervlakte (BVO)
 • Aantal fietsstallingsplaatsen circa 1100

 

De pps-concessie met een looptijd tot 2042, heeft een netto contante waarde van € 267 miljoen.

Het consortium, bestaande uit ISS Facility Services, BAM PPP-PGGM, BAM Utiliteitsbouw, BAM Techniek wordt financieel ondersteund door Rabobank International en Allianz Global Investors Europe. Met deze partijen zal naar verwachting in juli financial close worden bereikt. De joint venture tussen BAM PPP en PGGM verschaft het eigen vermogen.

Op woensdag 1 november is het vernieuwde gebouw rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag door zijne Majesteit de Koning geopend.

Het project de Rijnstraat 8 te Den Haag heeft de ARC 17 Architectuur Award ontvangen.

ARC 17 Architectuur Award

datum van onderscheiding:  1 dec. 2017
instantie: Rijnstraat 8 te Den Haag
omschrijving van onderscheiding:  Hergebruik van ‘modern monument’

Na het dessert komt juryvoorzitter Nanne de Ru (Powerhouse Company) het podium op voor de uitreiking van de ARC17 Architectuur Award. De jury heeft ontzettend veel mooie gebouwen voorbij zien komen en vier verschillende nominaties bezocht. Uiteindelijk roept zij OMA uit als winnaar van de Architectuur Award voor de transformatie van Rijnstraat 8 (voormalige Ministerie van VROM) in Den Haag.

Ellen van Loon (OMA) neemt samen met haar team de prijs in ontvangst. Ze vertelt dat ze blij is om voor dit project samen te werken met de oorspronkelijke architect van dit ‘moderne monument’. Samen zijn ze uiteindelijk tot een mooie oplossing voor hergebruik van het gebouw gekomen.

Ellen van Loon OMA ontvangt uit handen van Nanne de Ru (juryvoorzitter ARC17 Architectuur Award) de prijs voor Rijnstraat 8 in Den Haag. Foto Elvins Fotografie
Kaschra Bouwmanagement B.V. heeft voor het consortium Poort Centraal de begeleiding van alle nieuwe binnen-en buitengevels en de buitenplafonds uitgevoerd. (zie bijgaande projectfoto’s)
De tijdsdruk was dusdanig dat de werkzaamheden zowel overdag als ook in de nachten uitgevoerd moesten worden.
In de winkel-en publiekzones kon er alleen in de nachten gewerkt worden.
Er was een zeer grote diversiteit in de soorten gevels, vanaf gewone vliesgevels tot gevels met een weerstand klasse WK 5 en kogelwerende gevels. Alle nieuwe gevels zijn in 10 maanden gemonteerd.