Breda, Gerechtsgebouw

Geschiedenis

Het Rijksvastgoedbedrijf is door de Raad voor de Rechtspraak en het Parket-Generaal gevraagd om de nieuwe huisvesting voor de Rechterlijke Organisatie in Breda te realiseren.

Aanleiding voor de nieuwbouw is onder meer een sterke toename van het aantal zaken.

Voor het project nieuwbouw Gerechtsgebouw Breda zijn op 12 april 2013 drie consortia geselecteerd om deel te nemen aan de dialoog. Op 3 april 2015 heeft het Rijksvastgoedbedrijf het voornemen uitgesproken om het consortium InBalans aan te wijzen als geselecteerde inschrijver voor het nieuwe gerechtsgebouw Breda.

Het Rijksvastgoedbedrijf gunde op 23 april 2015 de opdracht voor het nieuwe gerechtsgebouw in Breda aan InBalans. Het DBFMO-contract is op 12 mei 2015 ondertekend. Op 30 juni 2015 ondertekenden het Rijksvastgoedbedrijf en consortium InBalans de financieringsovereenkomsten, waarmee de zogenaamde Financial Close werd bereikt.

Donderdag 4 februari 2016 reikte het Rijksvastgoedbedrijf het aanvangscertificaat uit aan consortium InBalans waarmee de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw Breda officieel van start ging. De bouw bereikte 6 juli 2017 het hoogste punt van maar liefst 66 meter.

Dinsdag 3 april 2018 is het beschikbaarheidscertificaat officieel ondertekend. Na een in huis periode is op 1 juni 2018 het gebouw geheel operationeel en in gebruik genomen.

PPS.

Het gerechtsgebouw is ontworpen, gerealiseerd en beheerd via een Publiek Private Samenwerking (PPS) met een DBFMO-contract.

Dit betekent dat InBalans verantwoordelijk was voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw, alsook de facilitaire dienstverlening. De opdracht heeft na ingebruikname van het gebouw een looptijd van 30 jaar met een netto contante waarde van bijna 172 miljoen euro.

Consortium InBalans

Het consortium InBalans is een samenwerkingsverband tussen VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling, Facilicom en Macquarie Capital Group. De Architekten CIE. heeft in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter, interieurarchitect Sevil Peach en Karres en Brands Landschapsarchitecten het ontwerp gemaakt. Visser & Smit Bouw heeft de realisatie voor haar rekening genomen. Arup en HOMIJ Technische Installaties waren verantwoordelijk voor het installatietechnische ontwerp en de realisatie hiervan. Facilicom zal gedurende de 30 jaar de facilitaire dienstverlening faciliteren.

Rechtbank, Openbaar Ministerie en Raad voor de Kinderbescherming in één gebouw.

In het nieuwe gerechtsgebouw heeft naast de rechtbank en het Openbaar Ministerie ook de Raad voor de Kinderbescherming haar intrek genomen. Drie organisaties onder één dak, goed bereikbaar voor de burger en de medewerkers, met uitnodigende faciliteiten zoals spreekkamers, overlegplekken en een koffiecorner. Het delen van een gebouw en faciliteiten zoals de beveiliging, vergaderfaciliteiten en catering levert synergievoordelen op.

Kaschra Bouwmanagement b.v.

Kaschra Bouwmanagement b.v. heeft voor het consortium InBalans vanaf  1 november 2016 t/m 30 maart 2018, de uitvoering van afbouwwerkzaamheden mogen organiseren, door het opbouwen van de organisatie voor de uitvoering  en tijdens de uitvoering samen met InBalans ons steentje mogen bijdragen om het ondertekenen van het beschikbaarheidscertificaat op 3 april 2018 mogelijk te maken.

Taken van Kaschra Bouwmanagement BV waren, het aansturen van de uitvoering voor de afbouwbedrijven van het aanbrengen van de kalkzandsteen binnenwanden, afwerkvloeren, MS-wanden, stukadoorswerken, tegelwerken, systeemwanden, binnen kozijnen, interieurbouwers, computervloeren, deurenhangers, plafonneurs, stoffeerders, tot andere aanverwante werkzaamheden gerelateerd aan de afbouwwerkzaamheden.

Bijzonderheden in dit gebouw zijn de zalen welke met eikenhouten binnen-vliesgevels zijn uitgevoerd. De zalen op de 1e en 2e verdiepingen zijn ruim 5 m1 hoog. Omdat er zo veel interieur betimmeringen aangebracht moesten worden zijn de werkzaamheden door 2 interieurbedrijven uitgevoerd. De veelzijdigheid van de toepassingen in het gebouw, maakt het tevens een bijzonder gebouw.

We hebben met veel plezier aan dit project mogen werken en danken InBalans voor de samenwerking.

Jan Kastelein
Kaschra Bouwmanagement b.v.

 

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 14 september 2018 het nieuwe gerechtsgebouw in Breda.